maanantai 26. helmikuuta 2018

HAMissa on kaunis pala Pariisia


Jos minulta kysyttäisiin mitkä väriyhdistelmät tuovat mieleeni Pariisin, tulisi mieleeni ensimmäisenä beige ja viininpunainen yhdessä (rakennukset ja markiisit) ja toisena vaalea okra tai luonnonvalkoinen (hiekka) & vihreä (puistot). Kukaan ei ole näitä kysynyt, mutta nytpä sain kerrottua, kun olen sitä aikoinani itsekseni miettinyt :).
Edellä mainittujen ja monien muiden värien Pariisi avautui minulle lauantaina Helsingin HAMissa, jonne oli rakennettu Air de Paris -näyttely. Onneksi on ollut maailmassa ja täällä meillä Suomessa taiteen keräilijöitä, jotka ovat joko testamentanneet tai jo eläessään lahjoittaneet kokoelmiaan museoille ja niiden kautta kaikkien nähtäväksi. Tämäkin näyttelyn teokset ovat  Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelmasta. Näyttelyn on kuratoinut Laura Gutman.
Air de Paris on rakennettu kiehtovaksi matkaksi Pariisin puistoihin, taiteilijoiden työhuoneisiin, kahviloihin etc. Parasta on kuitenkin tunnelmat ja hetket joita maalaukset antoivat katselijalleen.
Vasemmalla Anna Snellmanin öljymaalaus puulevylle
"Luxenbourgin puistossa" vuodelta 1913.
Ykstyiskohta August Uotilan teoksesta "Keväällä Tuileries'n puistossa", 1880.
Teos on Kansallismuseon omistuksessa.
Yksityiskohta Maurice Brainchonin teoksesta "Lunta Pariisissa", 1946.
Atelierin nurkasta löyty mm. valokuvia Hugo Simbergin Pariisin työhuoneelta. Hugo Simbergistä on  muuten tulossa elämäkerta Helena Ruuskan kirjoittamana. Tiesittekin jo varmaan siitä.

Air de Paris näyttely on kaunis ja kiinnostava. Onneksi sen tunnelmiin pääsee vielä melkein puolen vuoden ajan. (...ja kuten Satun kanssa ollaan monesti yhdessä todettu.. onneksi on Museokortti.)
Aina ei ole mahdollisuutta matkustaa sinne, minne haluaisi, mutta onneksi on taide (sen eri muodoissa) jonka avulla voi lipua ajatuksissan eri paikkojen tunnelmiin.
Olen kuvannut nämä pikkuiset purjeveneet Tuillers'n puistossa kesällä 2008. En tiedä oliko sattumaa vai vaikuttiko tieto Air de Paris'n avautumisesta HAMissa alitajunnallisesti siihen, että otin viime viikolla esille vanhoja Pariisin matkan kuvia ja niiden pohjalta tein jotakin luonnoksia Pariisiin muistoihin liittyen. Toivon, että voin palata sinne joku päivä uudelleen hyvillä mielin.


14 kommenttia:

 1. Oi, kiitos vinkistä näyttelyyn!
  Ihastuttavia maalauksia.
  Olen viettänyt Pariisissa ihanan viikonlopun isäni ja siskoni kanssa parikymmentä vuotta sitten.Torilta sormiruokaa,patonki ja punkkupullo ja sitten puistoon nautiskelemaan ja katselemaan ihmisiä.Muistan, kuinka Notre Dame iltavalaistuksessaan oli huikaiseva kokemus! Se kun siihen yhtäkkiä avautui silmien eteen pelottavana.Isäni, joka jo tunsi kaupungin hyvin,kuljetti meitä tyttäriään ihaniin paikkoihin.Pariisissa ihan parasta on myös ihan vain istuskelu ja katseleminen? Pariisissa on oma taikansa,tyylikäs ja boheemi,hyvin omintakeinen.<3
  p.s. ensi katsomalta luulin, että yhdessä purjeveneessä oli sinistä marimekon unikkoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme myös olleet Pariisissa puistossa pic nicillä puolison kanssa :). Olen samaa mieltä kanssasi, että istuminen ja katselu liittyy Pariisissa viihtymiseen. Kahvilassa rauhassa. Tai siellä puistossa.
   Ihana isäsi <3
   p.s. Minulle kävi veneen purjeen kanssa samalla lailla kuvaa ottaessani :).

   Poista
 2. Tuonne pitää ehtiä, ilman muuta !
  Kiitos vinkistä Ninnu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo on puolellani! Kiva, jos kiinnostuit. ..ja tervetuloa takaisin kotoSuomeen! )

   Poista
 3. Ihania kuvia, tämä näyttely kiinnostaisi. Laskeskelin, että edellisestä Pariisin matkasta on vierähtänyt jo 28v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Sirpa! <3 Minulla on yli kymmenen, vaikka muistan, kuinka sillon kuvittelin, että olisin Pariisissa taas parin vuoden kuluttua uudelleen..

   Poista
 4. Ooh, tuo näyttely on aistittava!

  Yhden ainoan kerran olen käynyt Pariisissa ja siitä tulee kohta 30 vuotta! Asuimme pienessä hotellissa sivukadulla ja kun lähdimme ekaa kertaa kävelemään, niin heti nurkan takana oli Luxembourgin puisto ja näkymä oli melkein tämä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pariisin_Luxembourgin_puistossa

  Mieletön tunne, vaikka ihmiset olivat hiukka eri tavalla pukeutuneet :D Kuin olisi astunut maalaukseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti huikea tunne! Ihana paikka hotellille. Luxembourgin puisto on ihastuttava.

   Mukavaa kuulla ihmisten Pariisi-muistoja. Meillä on yhteinen "tuttu" :).

   Poista
 5. Tuo puisto on ihana! Kerran olen siellä päässyt käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on. Sinä varmaan puutarhaihmisenä pitäisit Givernyn Claude Monet -puutarhasta. Itse en ole siellä käynyt, mutta nähnyt ihastuttavia kuvia: http://fondation-monet.com/en/giverny-2/

   Poista
 6. Oi mikä näyttely! Kiitos vinkistä! Kaunista talvipäivää❤

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahdutaa aina - I appreciate your comments